Seri Ayu
Jom lihat bahan-bahannya
4 biji telur
1 cawan gula
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 sudu kecil ovelet
1 sudu kecil perisa pandan
Pewarna hijau
Kelapa parut
Sedikit garam + sedikit tepung
Jom lihat cara-caranya pula.....
Bancuhan tepung
- Pukul/Putar gula dengan telur hingga kembang dengan gebunya
- Masukkan ovelet dan pukul lagi
- Seterusnya masukkan pula tepung gandum, santan, perisa pandan dan pewarna hijau. Pukul lagi sehingga sebati.
Isi kelapa
- Kelapa yang telah diparut tadi digaulkan dengan sedikit garam(jangan banyk sgt masin pula nanti..hehe)dan sedikit tepung supaya sebati
- Ambil sedikit kelapa parut masukkan ke dalam acuan , tekan sedikit supaya jadi mampat
- Kemudian tuang sedikit bancuhan tepung kedalam acuan, Jangan penuh sangat
- Akhir sekali bolehla...dikukus sehingga masak lebih kurang 7 minit
- Setelah masak, bolehla dikeluarkan dari acuan dan makan...
No comments:
Post a Comment