Sunday 3 March 2013

Seri Ayu


Seri Ayu

Jom lihat bahan-bahannya

4 biji telur 
1 cawan gula
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 sudu kecil ovelet
1 sudu kecil perisa pandan
Pewarna hijau
Kelapa parut
Sedikit garam + sedikit tepung

Jom lihat cara-caranya pula.....

Bancuhan tepung
  • Pukul/Putar gula dengan telur hingga kembang dengan gebunya
  • Masukkan ovelet dan pukul lagi
  • Seterusnya masukkan pula tepung gandum, santan, perisa pandan dan pewarna hijau. Pukul lagi sehingga sebati.

   Putar bancuhan sehingga gebu bleh menjadikan kuih anda sangat lembut..

Isi kelapa

  • Kelapa yang telah diparut tadi digaulkan dengan sedikit garam(jangan banyk sgt masin pula nanti..hehe)dan sedikit tepung supaya sebati
  • Ambil sedikit kelapa parut masukkan ke dalam acuan , tekan sedikit supaya jadi mampat
  • Kemudian tuang sedikit bancuhan tepung kedalam acuan, Jangan penuh sangat
  • Akhir sekali bolehla...dikukus sehingga masak lebih kurang 7 minit
  • Setelah masak, bolehla dikeluarkan dari acuan dan makan...

No comments:

Post a Comment